Treball de recerca de Joan Muñoz Liesa

2.- El molí ha sofert tres etapes diferents de modernització, per adaptar-se a les necessitats del moment, com es natural. Com diu en Joan Muñoz:

En la primera etapa el molí era molt senzill i estava format únicament per tres importants elements; el cub, el 1r edifici (a on hi havia el molí fariner), i la galeria, amb el rodet, just a sota de la mateixa construcció. Datar aquesta primera etapa, i també la de la construcció del molí en si, és una tasca molt complicada. Segurament estaria en l’interval que va del segle XIII, (invenció de l’admira’t sistema del cub) al 1849, en què un document escrit ja ens parla sobre l’existència d’un molí fariner al poble. Aquest primer document es fa referència al poble de “Ribert”

La segona 

Existeixen alguns indicis però, que ens han ajudat a concretar una mica més de quins anys estem parlant; malgrat que ja existia al 1849, no és d’estranyar que també hagués existit al segle XVIII o fins i tot, abans d’aquesta data tot i que mai anterior al segle XIII. Partint de la base que la construcció del cub anava lligada a la del molí i evidentment, a la de la bassa, i que aquesta segurament es construí quan es va soterrar i canalitzar l’aigua que provenia de la surgència, el més segur és que datés del segle XVI aproximadament.

La tercera etapa datada l'any 1945.

La tercera etapa és la més recent i per tant la més documentada. Va ser la fase d’ampliació més important ja que es va incloure un tercer edifici destinat a la construcció del molí d’oli incloent els seus elements: la premsa, la caldera, etc. També es va substituir el rodet que anteriorment feia moure la maquinària per una nova turbina que abastis la necessitat de producció que tenia aleshores el molí donada la gran demanda. Així doncs, el gran canvi que va suposar, sobretot la modernització per fer anar la maquinària amb una nova turbina, dóna nom a aquesta nova etapa: el molí Aquesta gran ampliació va ser realitzada l’any 1945. Això ho podem afirmar per una inscripció que hi ha en el túnel a on desaiguava el molí antic, sota els edificis. Aquest túnel, que anteriorment tan sols s’havia fet excavant el terra i per tant, d’una manera molt senzilla ja que només tenia la funció que hi passés l’aigua, es va haver d’ampliar formant una estructura sòlida perquè a damunt s’hi pogués construir una cambra per als mecanismes i un arc de pedres on s’hi assentés el tercer edifici. També gràcies a la informació que ens han donat els habitants del poble que encara se’n recorden i els documents referents a l’empresa que va fabricar la turbina per al molí modern, sabem que aquesta remodelació data de l’any 45.

com a comentari final, sabeu que el molí ha iniciat una primera fase bàsica de reconstrucció que, ara per ara, ha estat feta tot just per a evitar que continuï el seu deteriorament, en fer els sostres....

En Joan esta fent el seu projecte de final de carrera i que es, ni més ni menys, que l'estudi de viabilitat per a refer el molí com a minicentral hidroelèctrica i desenvolupant em projecte constructiu que espera tenir enllestit l'estiu del proper any.

Esperem amb il.lusió que la feinada que fa, a més a més, d'anar perfecte pels seus estudis, serveixin per a que el projecte es pugui fer realitat en un futur no gaire llunyà.

  

 

i els que esteu interessats en gaudir-lo, feu click a la icona o  feu click aqui per obtenir el PDF.